-
غنی سازی برنج (اهن و روی ) با کود های پلکسومین پلنت آهن و روی
افـزایش جمعیـت و افـزایش تقاضـاي سـرانه براي محصولات کشاورزي بـه خصـوص بـرنج و عـدم امکان افزایش قابل توجه سطح زیر کشت برنج، استفاده از کودهاي شیمیایی را جهـت تـرمیم تـوان ذاتـی خـاك براي تأمین عناصـر غـذایی مـورد نیـاز گیـاه ضـروري میسازد. عنصر روی (Zn) مهمترین عنصر کم مصرف می باشد که کمبودش گسترده ترین و جدی ترین بی نظمی تغذیه ای در اراضی شالیزاری جهان می باشد. کمبود عنصر روی پس از کمبود نیتروژن، فسفر و پتاسیم بیشترین تاثیر منفی را روی رشد و نمو و عملکرد گیاه برنج دارد. این عنصر نقشی اساسی در بسیاری از فرآیند های متابولیکی در گیاهان داشته و یک ترکیب حیاتی در ساختار آنزیم های عملکردی مانند دی هیدروژناز ، پروتیناز، پیپتیداز، فسفو هیدرولاز و کربن انهیدراز می باشد. عنصر روی همچنین در متابولیسم اکسین، تجمع کلروفیل ، سنتز پروتین و نشاسته دخالت دارد. بنابر این کمبود آن در خاک تاثیر منفی در رشد و توسعه گیاهان داشته و از این مسیر فشار اقتصادی زیادی را به درآمد کشاورز و تولید محصولات زراعی وارد می کند. در نتیجه کمبود روی قابل دسترس گیاه در خاک سبب کاهشی نزدیک به 40 الی 80 درصد در تولید دانه برنج را باعث می شود غذای اصلی جامعه جهانی به ویژه در کشورهای درحال توسعه وابستگی فراوانی به غلاتی دارد که در بسیاری از موارد دچار کمبود روی است . برنج (Oryza sativa L.) غذای اصلی نزدیک به سه میلیارد نفر از جمعیت جهان بویژه در آسیا و آفریقا است که 90% برنج در آنجا تولید و مصرف شده و برنج تامین کننده 70 درصد کالری و 25 درصد پروتین مورد نیاز آنها است
با توجه به این نکته که عنصر روی و اهن تاثیر غیر قابل انکاری بر افزایش عملکرد برنج بر جای می گذارد، غنی سازی زیستی (( Bio-fortification یا افزودن مقدار روی و آهن قابل جذب و دسترس در بخش خوراکی محصولات کشاورزی هدف مهم و حیاتی دیگری است که طی آن با بهبود کیفیت و ارزش غذایی این محصولات میتوان بسیاری از اختلات ناشی از سوء تغذیه در انسان را کنترل نمود (مایر . کمبود عنصر روی و اختلالات ناشی از آن در حدود 25 درصد جمعیت بشری را تحت تاثیر قرار می دهد. عنصر روی نقش بسیار کلیدی در چرخه رشد انسان مانند رشد فیزیکی اندامها ، عملکرد ایمنی بدن، سیستم عصبی و تولید مثل ، بلوغ و توسعه بهداشت آن بازی میکند عنصر روی یک عنصر کم مصرف ضروری در رشد و نمو بشر است مقدار متوسط مصرف روزانه که با مصرف 110 گرم وارد بدن یک انسان بالغ می شود در حدود 4/2 میلیگرم می باشدکه تقریبا تمام آن از سیستم خاک و گیاه تامین می گردد (ولچ،2002). تغذیه برگی به عنوان وسیله اي براي مصـرف تکمیلـی مقـادیر مختلف عناصر کم مصرف و پرمصرف، هورمونهاي گیاهی، مقاومت به بیماريها و آفات، بهبود تحمل بـه خشـکی و افـزایش کیفیت محصولات میباشد. واکنش گیاه بستگی به گونه، شکل کود مصرفی، غلظت، دفعات محلول پاشی ها و مرحله رشد گیاه دارد یکی از مزیتهاي جالب محلولپاشی افزایش جذب عناصر از خاك میباشد. این مسأله به این خـاطر است که محلولپاشی باعث میشود، گیاه قندها و ترشحات بیشتري را در ریشه پمپ نماید. جمعیت میکروبی مفید در محـیط ریشه با افزایش این ترشحات تحریک میشوند و موجب افزایش دسترسی بیشتر به عناصر، مـواد سـرکوبکننـده بیمـاريهـا، ویتامینها و سایر مواد مفید براي گیاه میشود بنابراین ضروری به نظر می رسد که تاثیر کاربرد روی و آهن کلات شده با اسید آمینه گلایسین (تولیدی شرکت پاک گستر پرند) در مقایسه با منبع شیمیایی سولفات روی بر عملکرد و اجزای عملکرد برنج رقم هاشمی و همچنین تجمع آهم و روی در دانه این رقم برنج مورد بررسی قرار گیرد.
فسفروروی) نیاز است تا با اجرای پروژه ایی دو ساله به این نیاز پاسخ داد. همچنین این آزمایش با هدف بررسی واکنش دو رقم هاشمی و گیلانه نسبت به کاربرد عنصر فسفروروی از نظر صفات مهم زراعی و تعیین میزان مناسب عنصر مذکور انجام میشود.